Tampere Hacklab – teknologiaintoilijan ja nikkaroijan taivas

“Hackerspace tai Hacklab ilmiönä syntyy kun yhdistetään tekijät, hakkerit ts. teknologiasta kiinnostuneet ihmiset ja fyysinen tila toimivaksi yhteisöksi.”

tampere.hacklab.fi

Keskiviikkoiltana 16.08.2017 Tampere Hacklabin tiloissa järjestettiin virtuaalisen todellisuuden afterwork-tapahtuma. Huomasin tapahtuman ilmoituksen Facebookissa VR Finland -sivustolla. Ilmoittauduin Eventbrite-sovelluksen kautta jo hyvissäajoin etukäteen, sillä virtuaalinen todellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat intohimoni kohteita. Valmistauduin tapahtumaan pakkaamalla vanhanaikaisen digikamerani ja muistiinpanovälineet reppuun ja lähdin pyöräilemään kohti Nekalaa.

Tampere Hacklab osoittautui todelliseksi teknologisen luovuuden tyyssijaksi! Astuttuani ovesta sisään tehdasmaiseen rakennukseen ja käveltyäni eteishallin poikki Hacklabin sisäänkäynnille lähes kaikki, mitä näin ympärilläni, oli valokuvauksen arvoista. Kaivoin digikameran repusta ja aloin innoissani ottamaan kuvia kaikista mielenkiintoisista koneista ja härveleistä ympärilläni.

Hacklabin toiminta lähti käyntiin Tampereella vuonna 2009. Aluksi lab sijaitsi Tammelassa, mutta vuonna 2015 se siirtyi suurempiin tiloihin Nekalaan osoitteeseen Ahlmanintie 56. Kyseessä on yhteisöllinen työpaja, johon kuka tahansa voi liittyä. Suomessa on 14 Hacklabia, joista Tampereella on eniten jäseniä tällä hetkellä.

“Vain oma mielikuvituksesi on rajana.”

tampere.hacklab.fi

Hacklab on tarjoaa ihanteelliset puitteet uusien taitojen opettelua varten. Hacklabin tiloissa voi opetella esimerkiksi korujen valmistamista, hitsaamista, 3D-mallinnusta ja ohjelmointia joko itsenäisesti tai Hacklabin järjestämien kurssien kautta. Hacklabilta löytyy elektroniikkatyöpisteitä, puutyöpaja, jossa on hyvä valikoima käsi- ja sähkötyökaluja, metallityöpaja hitsausmahdollisuuksilla, tietokoneita, Arduinoja ja niiden lisälaitteita, materiaalivarasto (josta löytyy esim. puu- ja metallitavaraa, liimoja, maaleja ja lakkoja), ompelukone, tietokoneohjattuja CNC-laitteita (kaksi jyrsintä, laserleikkuri, plasmaleikkuri ja plotteri) sekä 3D-tulostin, joka sattuu olemaan valikoimasta ehdoton suosikkini. Lisäksi labin jäsenet pääsevät halutessaan hyödyntämään erilaisia elektroniikkatyökaluja, kuten esimerkiksi oskilloskooppia, signaaligeneraattoria ja kolvia.

Mikäli innostusta ja kiinnostusta löytyy, labille pääsee tutustumaan tiistai-iltaisin klo 18 alkaen. Tarkempaa tietoa Tampereen Hacklabin järjestämistä tapahtumista löytyy Hacklabin omilta nettisivuilta (tampere.hacklab.fi, ks. tapahtumakalenteri). Tampereen Hacklabin nettisivujen tietojen mukaan Hacklabin paja on kooltaan noin 215 m2 ja sijaitsee vanhassa teurastamorakennuksessa.

Labissa on suurehko oleskelutila, josta löytyy sohvia, videotykki ja AV-laitteisto. Pääsin testaamaan kyseisessä tilassa HoloLens- ja HP-laseja. HoloLens-laseilla pääsin katsomaan, kun kuvankaunis veistoksellinen, tummahiuksinen ballerina tanssii ikäänkuin hologrammina puisella työpöydällä. Tuijotan lumoutuneena kun tämä virheettömän, aidon näköinen ihmisluomus pyörii oman akselinsa ympäri virheettömästi uudelleen ja uudelleen. Kävelin häntä lähemmäs, kiersin hänet takaa eikä keinotekoisesti luotu hahmo “bugaa” juuri ollenkaan (toinen jalankärki hävisi välillä riippuen mistä kulmasta häntä tarkastelin). Hän oli pieni, noin 30–40 senttimetrin korkuinen veistoksellinen tanssija, joka tanssi piruetteja Hacklabin työpöydällä loputtomasti.

Testattuani HoloLens-laseja siirryin kokeilemaan HP:n VR-laseja, jotka ovat resoluutioltaan parempia kuin muut tämän hetken VR-lasit. Laitettuani lasit päähän näin edessäni koiran, jota teki mieli silittää. Kun käänsin päätäni, edessäni avautui merimaisema, jonne teki mieli pulahtaa vehreän lehtipuun lehtien alle suojaan. Olisin halunnut kiskaista lehden irti puun oksasta, mutta pikseliähän ei voi kiskaista. Kääntäessäni päätä toiseen suuntaan näin edessäni portaat alakertaan. Siellä näkyi jotain tummaa, mutta en voinut kävellä sinne, sillä simulaatio mahdollisti vain ympäristön ihailun; “katsoa saa, muttei koskea”.

Hacklab on vapaa ja avoin luovuutta edistävä työpaja kaikenikäisille teknologiaintoilijoille. Siellä voit rakentaa itsellesi vaikkapa huonekaluja, esimerkiksi keinutuoleja, yöpöytiä, kellotauluja tai kaappikelloja. Tao oma miekka, leikkaa metallia, ja hio rauta kuumaksi Hacklabin monipuolisilla työkaluilla. Tervetuloa tutustumaan!

Tampere Hacklabin kuvia Flickr-palvelussa

25.08.2017
Kirjoittaja: Katri Kaul
Filosofian maisteri (vuorovaikutteinen teknologia, HCI)
www.linkedin.com/in/katrikaul/
katri.kaul@gmail.com

SaveSave